Oekraïnehulp

NIEUWS UIT DE BALJUWSTRAAT:

Zondag 24 april was er een viering in de Kleine kerk met en voor de Oekraïense gemeenschap in onze gemeente. Een viering met elementen uit onze diensten en elementen uit het Orthodoxe Christendom. Er werd gelezen, gebeden er waren stiltes, er was muziek, kaarsjes aangestoken,………

Ds. Wim Jansen (zelf met zijn vrouw ook buddy van één van de Oekraïense gezinnen leidde de dienst.

De teksten werden vertaald door een tolk. Onder de bezoekers niet alleen Veerse mensen en de Veerse Oekraïense families, maar er waren Oekraïense families uit heel Walcheren. Een verbindende en ontroerende dienst.

Na de dienst werd er in de Korenmaat met elkaar gegeten.

Paasviering 24 April

A.s. zondag is het Paasfeest van de Oosters Orthodoxe kerk. Dit is een hoogtepunt voor de Oekraïners.

Op dit moment verblijven er 21 vluchtelingen uit Oekraïne in de stad Veere.

Voor deze vluchtelingen wordt er op zondag een Paasviering in de kerk in Veere georganiseerd met aansluitend een  maaltijd in de Korenmaat.

De viering begint om 12.00 uur en zal worden geleid door ds. Wim Jansen.

Pasen zondag 16 April

Buddy's

Inmiddels zijn er 4 Oekraïense families in Veere, totaal 18 personen, waaronder 11 kinderen. Binnenkort verwachten we nog 4 personen.

Geweldig om te merken dat er zoveel bereidheid is om te helpen met de opvang van deze gezinnen.

Toch is er nog gebrek aan specifieke hulp, namelijk personen die als buddy willen functioneren.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Petra Schot en Heleen Slingenberg

Pasen

In Oekraïne wordt volgende weekPasen gevierd (orthodoxe kerk).

Als kerk willen we voor de Oekraïense families in Veere een viering voorbereiden met aansluitend een maaltijd.

Er is nog hulp nodig. Helpt u mee?

Voor meer informatie kunt uterecht bij Petra Schot of Heleen Slingenberg

Donderdag 7 April:

Knutselochtendje in de Korenmaat.

Vanmorgen, hebben een aantal Oekraïense kinderen gezellig met elkaar geknutseld in de Korenmaat. ‘Juf Hannie’ had voor een heleboel knutselspulletjes gezorgd.

Na een aarzelend begin, werd er al snel hard gewerkt en gezellig geklets.

Van de week bleek trouwens ook dat de pastorie goed is ingericht, zelfs een strijkijzer werd gevonden. Dit kwam goed van pas, niet om de was te strijken, maar om een mooi kunstwerk van strijkkraaltjes te maken 😊.

Donderdag 31 Maart:

De buddy's, Heleen Slingenberg, Jozien Vercouteren en Ellen Vooijs  hebben afgelopen week heel veel dingen geregeld zoals b.v. aanmelding bij de Gemeente Veere en de kinderen voor een school.

OPVANG VLUCHTELINGEN OEKRAÏNE in VEERE

In Veere heeft een groep bewoners het initiatief genomen om vluchtelingen uit Oekraïne in Veere op te vangen.

In overleg met de gemeente Veere wordt hulp geboden.

Ook de Protestantse Gemeente van Veere heeft zich aangesloten bij deze kerngroep. De contactpersonen zijn Petra Schot en Heleen Slingenberg.

Sinds zaterdagmiddag is de pastorie bewoond door een gezin!

Twee weken geleden zijn ze uit Kiev vertrokken met de auto (vader, moeder en 5 kinderen). Nu hebben ze een rustpunt gevonden. Ontroerend om te zien hoe blij ze waren.

Het was hartverwarmend te ervaren dat we binnen één week een 8 persoons inventaris bij elkaar hadden! Allen hartelijk bedankt!

Er is nog een kleine lijst met vraag om spullen en wensen. Graag komen we de spullen bij u ophalen!